K vidění jsou konkrétní příběhy a osudy několika desítek mužů i žen z různých částí Ukrajiny. Výstava zobrazuje tragický osud lidí zasažených ozbrojeným rusko-ukrajinským konfliktem a poukazuje na to, že oběti byly prostí a obyčejní lidé. Někteří z nich byli vlastenci bránící svou zemi dobrovolně, jiní přišli o život následkem dopadu ruských raket.

Expozici vytvořili ukrajinští vysokoškolští studenti Volodymyr Kalenskyi a Hlib Melnychuk na počest památky ukrajinských studentů.

Tato výstava je jakýmsi symbolem. Částečně znamená bolest matek, sester, bratrů, otců a přátel, kteří už nikdy neuvidí své syny, dcery, bratry, sestry a blízké přátele. Je to obrovská nepopsatelná bolest, kterou nelze vyjádřit slovy. Rádi bychom také českému národu ukázali, že tito lidé se od nich absolutně nelišili. Chodili do kaváren, zpívali písničky, byli to aktivní občané, říká ke své iniciativě Volodymyr Kalenskyi.

Výstava je za podpory Magistrátu hlavního města Prahy přístupná v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí v českém, anglickém a ukrajinském jazyce.

Vstup je zdarma. Informace o otevírací době jsou k dispozici zde.