Letní uzavírka knihovny letos potrvá déle než obvykle. Zavřeno bude od pátku 5. července do neděle 25. srpna 2019. Proč? Důvodem je příprava knihovny na zavedení technologie RFID, která přinese rychlejší půjčování i vracení knih.

Využijte proto poslední akce, které knihovna svým návštěvníkům nabízí. Jednou z nich je v sobotu 29. čevna procházka nazvaná Pocta staré Praze a velikánům dějin.

Pocta staré Praze a velikánům dějin

Procházka začne u Staroměstské mostecké věže, která je považována za jednu z nejkrásnějších gotických staveb v Evropě. Je také ale jedna z nejtajemnějších.

Kdysi byla symbolickou vstupní bránou do Českého království a pojí se s ní taková astronomická zajímavost. Patronem mostu byl totiž sv. Vít, jehož symbolem bývá kromě kohouta i slunce. A není náhodou, že spojnice mezi věží a Chrámem sv. Víta ukazuje při západu slunce o letním slunovratu (který v té době připadal na den sv. Víta) na místo, kde je v chrámu umístěn oltář sv. Víta.

Více vám jistě prozradí odborník na slovo vzatý - regionální historik, pedagog, autor a spoluautor literatury faktu a naučné literatury, zejména monografií o městech a obcích, publicista, heraldik, fotograf, kronikář a lektor v oboru PhDr. Jiří Bartoň, který bude celou procházkou provázet.

Z Karlova mostu vás pak Jiří Bartoň povede kolem dalších zajímavých historických objektů až na Staroměstské náměstí.

Užijte si ještě Na vlnách

S Městskou knihovnou se ještě můžete setkat na literárním a hudebním festivalu na Náplavce s příznačným názvem Na vlnách MKP. Až do 17. července nabízí čtení z knih českých i světových autorů a neméně zajímavý doprovodný program.

Na knihovnu a její další akce se můžete těšit opět až koncem prázdnin.