V inscenaci dva muži – performeři – reagují na různé objekty, které jim osud staví do cesty, reakce se řetězí a nastává chaos. A právě zde je prostor pro humor, který inscenaci odlehčuje a díky kterému nelze nemyslet na komiky, jako byl Buster Keaton nebo Charlie Chaplin. Anebo koneckonců čeští Pat a Mat, jejichž marné, ale vynalézavé snažení hrdinové také evokují.

Inspirace filmem

Inspirace přitom vzešla z filmového světa, přesněji ze švýcarského třicetiminutového snímku The Way Things Go (1987) dua Peter Fischli a David Weiss. I tento snímek předvádí dlouhý kauzální řetězec sestavený z každodenních předmětů, inscenace rozvíjí filmem nahozené téma pohybovým výzkumem předmětů a materiálů, jejich fyzičnosti a funkce, jejich hybnosti a vlivu, který mají na pohybující se lidské tělo.

Češi za hudbou a světlem

Na titulu se kromě ústředního dua podíleli také čeští inscenátoři, za hudbu je zodpovědný Jakub Šťourač z jihočeského Švestkového tvora a za light design Jiří Šmirk, který spolupracuje například s Miřenkou Čechovou či souborem Tante Horse anebo jihočeským Continuem.