Hraběnka  připomněla i nevidomé

„S orchidejemi jsem se setkala poprvé, když jsme žili v Saipanu, tam bydlel také italský učitel hudby, byl to prezident společnosti esperantistů a učil hudbu a večer hrával v hotelu Hillton, kde  jsme bydleli, a doma měl přes tisíc orchideí. To bylo úžasné. Chci ale také říci, že zpěv ptáků, které slyšíte ve skleníku, dělal nevidomý hudebník Pavel Musil. Musím to říci, protože jsem  patronkou nevidomých a mám velkou radost, že zde mohu být,“ uvedla hraběnka Nostitzová.

Velvyslanec mluvil česky

Venezuelský velvyslanec Victor Julian Hernandez Leon oslovil přítomné česky. Studoval totiž v 80. letech informatiku na ČVUT v Praze. „Jsem velmi rád, že tu můžeme zasadit i orchidje z Venezuely.  Orchidej je pro nás národní květinou, a tak mi výstava dělá opravdu radost. Navíc v takové krásné společnosti.“

Jiřině Jiráskové vtip nechyběl

Přes všechny zdravotní problémy herečka Jiřina Jirásková vysadila orchidej s malým předstihem jako první. Novináři se na ni vrhli, což komentovala slovy: „…no, tolik blesků, na to nejsem opravdu zvyklá, a to už jsem zažila leccos.“ Vysadila orchidej z rodu Dendrobium, který ustanovil roku 1799 švédský botanik Olof Peter Swartz. Je to druhý největší rod mezi orchidejemi a dosud jich bylo popsáno přes 2700 druhů. Tyto orchideje se vyskytují od Indie po Japonsko a rostou i na pacifických ostrovech a v Austrálii.

Na Hanu Hegerovou čeká vanilka

I když orchideje většinou nevoní, na Hanu Hegerovou čeká rostlina z rodu Vanilla, která je popsána  botaniky už od  roku 1754, nicméně je známa dříve, protože sloužila už v době předkolumbovské jaké užitková rostlina, kterou indiáni pokládali za dar bohů.

Pro návštěvníky výstavy

Výstava je pro veřejnost otevřena od úterý do neděle vždy od 9 do 17 h. Celkově se milovníkům těchto tropických krásek představí kolem 150 botanických druhů orchidejí, jež doplní  třicet masivních nádob se zajímavými kultivary. Novinkou je aranžmá na lávce nad tropickými jezírky, kde byla vztyčena bambusová konstrukce, na níž jsou naaranžovány další druhy orchidejí spolu s doprovodnou tropickou vegetací. Pro velký zájem v minulých ročnících je i letos připraveno poradenství odborníků – zkušených pěstitelů orchidejí, u nichž se mohou návštěvníci informovat, jak správně pěstovat orchideje v pokojových podmínkách. Připravena je i bohatá nabídka pro ty, kteří by si chtěli orchidej koupit.

Doprovodný program

O víkendech se zájemci  v každou celou hodinu zdarma (od 10 do 16 h) seznámí se světem orchidejí díky školeným průvodcům botanické zahrady. V prodeji je i nová kniha Jiřího Rilla Orchideje. Autor je uznávaným odborníkem Botanické zahrady hl. města Prahy. Výstavu doplňuje i expozice kreseb naší přední ilustrátorky paní Inky Delevové. Současně probíhá ve Fatě morgáně až do 2. května  výstava PET TROPICANA – plastiky z pet lahví výtvarnice Veroniky Richterové.