V úterý 15. června se můžete zúčastnit revernisáže výstav, které byly zahájeny loni na podzim, ale kvůli pandemickým opatřením musely být uzavřené. V rámci výstavy Obrazy a hlasy Bubnů si můžete v podkroví nádraží prohlédnout například fotografie cyklu Karla Cudlína Babí Jar z místa masakru u Kyjeva, kde bylo koncem září 1941 postříleno více než 30.000 lidí, či fotografie Richarda Homoly nazvané Latentní obrazy Terezína zachycující detaily z baráků terezínského ghetta. Památník ticha nabízí i příběhy dvou polských hrdinů Ireny Sendlerové a Witolda Pileckého nazvané Spolu v bublinách ztvárněné formou komiksu. Expozici doplňuje i cyklus fotografií Jana Lukase s texty Ondřeje Kundry Dvojí život Vendulky V., která představuje životní příběh Vendulky Vogelové, dívky, která přežila holocaust.

Venku si můžete prohlédnout výstavu Vrstvy paměti města – Pomíjivost II. Expozice fotografii a soch v ose kolejiště je doplněná novými obrazy největšího pražského brownfieldu. Připraveno je i vystoupení komorního seskupení Prague Klezmer Band Trombenik.

Slavnostní křest

V pátek 18. června se uskuteční slavnostní křest dvou knih o jednom z největších komplexů koncentračních táborů v Evropě – Mauthausenu. Autorem knihy Mathausen -  konečná stanice, příběhu o veliké bolesti, o smrti, ale také o obrovské vůli žít, je soukromý badatel a publicista Vlastislav Janík.

Dílo Mathausen - Ďábel v líbezné krajině je z pera publicisty a novináře Václava Vlka. S oběma autory se můžete setkat od 18. hodin na peronu nádraží Bubny. Křest doprovodí skupina Taxmeni, která je hudebně spojená s oslavami válečných hrdinů. Akce se koná jako součást festivalu Art District 7.