Mezinárodní porota 25. ročníku soutěže Czech Press Photo hodnotila práce 270 fotografů, kteří zaslali téměř čtyři tisíce fotografií. Celkově se soutěžilo v osmi foto a třech video kategoriích. Soutěžit mohl každý, kdo má trvalé bydliště v Česku nebo na Slovensku a splnil podmínky účasti.

Fotografií roku 2019 se stala symbolická fotografie z demonstrací na Letné od Lukáše Bíby. „Stejně jako většina mých kolegů jsem se snažil zachytit protesty na Letné ze všech možných úhlů. Nejprve jsem fotil dole u pódia a pak jsem využil přístupu nahoru na střechu Molochova, odkud bylo možné získat fotku 250 000 lidí. Fotili jsme podobné scény – od protestujících pod námi přes „piknikující“ na okraji střechy až po lidi mávající vlajkami na x způsobů,“ popisuje vznik fotografie autor.

Letošním držitelem Grantu Prahy se stal Jan Rasch, který ho získal za projekt Pražské panoptikum. „Samotné centrum se stává panoptikem turistických lákadel. Na jednom místě se potkávají lední medvěd, panda a myšák Mickey. Město tak postupně ztrácí svůj genius loci a stává se popcornovým, instagramovým městem na pozadí pražského ateliéru, který turista zanedlouho vymění za kulisu dalšího města,“ říká k sérii Jan Rasch. Grant Prahy je roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města. Postupně tak vzniká obsáhlá sbírka souborů fotografií, které dokumentují Prahu a její vývoj.

Mezi tématy je řada jak domácích, tak mezinárodních událostí. Autoři pořizují snímky napříč celým společenským spektrem od zpravodajských aktualit přes umění a portréty až po sport a přírodu. Řada snímků je prezentována i na obrazovkách, čímž se spektrum vystavených fotografií ještě rozšiřuje.

Více o soutěži na stránkách: https://www.czechphoto.org/cpp/