Karlínská Invalidovna nabízí mnoho kulturních akcí a výstav. Aktuální perlou mezi nimi je projekt o desítkách let zanedbávaném kulturním dědictví, které prošlo od doby sametové revoluce výraznou proměnou. To patřilo spolu se zdevastovanou přírodou a krajinou k nejsmutnějším odkazům komunistického režimu.

„Stovky chátrajících, laxně opravených nebo i záměrně likvidovaných památek představovaly nejen svědectví o nekulturnosti reálného socialismu, ale také velkou výzvu do budoucna. Šlo o závazek ve výši stovek miliard korun, jehož podstata ale byla nevyčíslitelná,“ přibližují stav památek z dob komunistického režimu autoři projektu.

Opravené památky

Jaké památky si na výstavě můžete konkrétně prohlédnout? Najdete mezi nimi například Kamenný most v Písku, Müllerovu vilu v Praze-Střešovicích, hrad Grabštejn, Valdštejnský palác v Praze na Malé Straně, Horskou synagogu v Hartmanicích, Zlínský mrakodrap a areál firmy Baťa, Národní muzeum v Praze nebo klášter a klášterní zahradu v Broumově a další.

Unikátní svědectví

„Výstavu připravil kolektiv složený převážně z „památkových garantů,“ tedy lidí pohybujících se v běžné praxi a terénu. Vzniklo tak unikátní svědectví o tom, co dnešní praktická památková péče považuje za své úspěchy, které má smysl si ke 30. výročí sametového převratu připomenout,“ dodali autoři.

Zároveň vyšla i publikace, kterou je k zakoupení na stránkách Národního památkového ústavu. Výpravně pojatá kniha připravená k 30. výročí sametové revoluce ukazuje, jak se tuto výzvu podařilo naplnit.