Muzeum nabízí skutečné skvosty – vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. či model čerpacího soustrojí z ruko českého vynálezce Josefa Božka. Je zde také unikátní sbírka vodoměrů a další historické přístroje a nástroje související s vodárenstvím.

Pro děti jsou připraveny interaktivní hry na moderních dotykových obrazovkách. Pro vozíčkáře je k dispozici „schodolez“, který umožní bezproblémový přístup do expozice, jež je koncipována jako bezbariérová.

Každou hodinu bude moci muzeum navštívit maximálně 35 osob včetně dětí. První prohlídka začne v 9:00 hodin a poslední v 17:00 hodin. Při prohlídce je nutné dodržet aktuálně platná epidemiologická opatření, do muzea bude vstup umožněn s respirátorem a po předložení covid passu nebo dalšího potvrzení (očkování, antigenní/PCR test nebo prodělaný covid-19 v posledních 6 měsících).

Historie Muzea pražského vodárenství sahá až do roku 1952. Jeho základem se staly exponáty, které byly vystaveny v expozici pražského vodárenství na Jubilejní výstavě roku 1891 v Praze. Původní výstavní prostory muzea byly v suterénu tehdejšího sídla Pražských vodáren na Národní třídě, po rekonstrukci vodárny v Podolí byla expozice přemístěna do Podolské vodárny a slavnostně otevřena v říjnu 1997.

https://www.pvk.cz