Výstava to je vskutku rozsáhlá, v DOXu pokrývá celá tři patra. Rozdělena je tak do tří částí, které evokují základní složky psýché podle švýcarského psychoanalytika C. G. Junga. 

Tři části

První část vás zavede do autorčina podvědomí. Nahlédnete tak do tváře i mnohdy tabuizovaným tématům, jakými je například sex, porod a smrt, prostřednictvím fotografií bude mít návštěvník možnost s Rovderovou sdílet i její soukromí. Mimo jiné totiž zachytila i sex se svým bývalým partnerem.

Druhá část výstavy návštěvníka provází osobní historií fotografky. Autorka zde představuje snové vzpomínky, cestu časem z rodného slovenského Popradu až po záběry prázdných ulic našeho hlavního města během koronavirové pandemie.

V posledním patře pak expozice zhmotňuje další složku jungiánské psyché – kolektivní nevědomí, které se do něj promítá. Zde můžete obdivovat autorčiny cykly Hledání andělů, Rozhovory s duchy, Terezín mezi nebem a zemí… Na snímcích uvidíte zachycené siluety postav, zlověstné mraky, cesty do neznáma, prosluněná okna.

Práce s chybou

Pokud tvorbu Rovderové ještě neznáte, tak byste měli před návštěvou výstavy vědět, že ji charakterizuje takzvaná práce s chybou. „Došlo mi, že když využiju principu chyby, fotka získá to, co jsem se před tím snažila dostat do malby,“ říká o své tvorbě Rovderová, která vystudovala žurnalistiku a bavila ji malba. Nakonec však dala přednost focení.

Kromě fotografické tvorby se Nadia Rovderová věnuje také galerijní činnosti, v centru Prahy provozuje prostor Art In Box.