Cílem Muzea hlavního města Prahy je mapovat a prezentovat tradiční lidovou kulturu a mezi ní rozhodně patří loutkové divadlo. Prostor Domu U Zlatého prstenu tak zaplnily unikátní historické loutky. Celkem jich je 160 a těm nejstarším je skutečně sto let, takže jsou to velmi vzácné exponáty. A nejen to, k vidění jsou také rekvizity, ukázky dekorací a kostýmů doplněné dobovými fotografiemi.

Začátek divadla

Jedním ze zakladatelů divadla byl i český sochař, restaurátor, řezbář a loutkář Vojtěch Sucharda. „Přesně 26. září 1920 se poprvé rozhrnula opona a loutky sochaře Vojty Suchardy v krásných dekoracích jeho manželky Anny Suchardové-Brichové zahrály pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký. A pak se hrálo každou sobotu a neděli,“ sdělila k výstavě ředitelka divadla Říše loutek Žofie Janatová.

Tehdy se pod názvem Divadélko V říši loutek v Bubenči začal odvíjet krásný pohádkový příběh. Manželé Suchardovi mu vtiskli výraznou tvář a nebyli na to sami. Kolem nich se seskupil početný soubor dalších nadšenců v čele s emeritní členkou Národního divadla Marií Aichelburgovou-Hilbertovou.

Na repertoáru byly převážně pohádky, ale také Tylův Strakonický dudák, Jiráskova Lucerna či Shakespearův Večer tříkrálový. Netrvalo dlouho a divadlo získalo svůj věhlas.

Kostýmy na převlečení

Jednou za zajímavostí expozice je zvláštní vitrína, kde jsou prezentovány kostýmy pro loutky. Jsou to unikátní kousky, dříve se totiž i loutky převlékaly, což se dnes už neděje. Každý z oblečků je jedinečný, byly totiž šité ručně. Práce na nich musela být velmi náročná, některé jsou ručně vyšívané a dokonce i barvené.

Výstava by chtěla připomenout také práci těch, kteří loutkám dávají život. Kromě jiného i proto, že v Říši loutek po celou dobu všichni hrají zadarmo,“ dodala Janatová.