Tento projekt je typickou ukázkou současného bezdomovectví, proto není divu, že v některých návštěvnících vyvolává tak trochu rozpaky, někdy mrazení. Vystavené předměty totiž dokumentují život komunity lidí, kteří skončili na ulici.

Epos 257

Autorem projektu je český výtvarník vystupující jako Epos 257, který o bezdomovcích ví mnohé. Tématem lidí, kteří se ocitli bez střechy nad hlavou, se totiž zabývá už pěknou řádku let. „Se skrytou městskou periferií jsem v úzkém kontaktu od útlého věku, a to díky skautu a graffiti. A při mých cestách těmito místy mě začaly fascinovat pozůstatky po zajišťování obživy zdejších obyvatel,“ líčí umělec s tím, že později se začal zajímat i o to, kdo a jak podobné končiny obývá.

Na začátku léta 2014 pak narazil na Dýmovou horu, zpustlou oblast, kde také našli někteří bezdomovci své útočiště. „Když jsem tohle místo objevil, bylo to poslední vegetační období, kdy byla Dýmová hora před svým zánikem zarostlá, zelená a zaházená bordelem, co se tu za ty roky nashromáždil,“ říká Epos 257.

Jak vznikla Dýmová hora

Za bezdomovci sem začal docházet, povídat si s nimi, poznávat je, pomáhat jim. Dokonce si i na nějakou dobu jejich způsob života sám vyzkoušel.

Vyslechl nejeden příběh, i o tom, co dalo tomuto žižkovskému území název. Jedním ze způsobů obživy místních totiž bývalo zbavování měděných kabelů bužírek pomocí ohně. Při tom ale vznikal hustý dým. A tak se osadě začalo přezdívat Dýmová hora.

Kabely, dráty, bužírky, příbory…

Epos 257 za tu celou dobu nasbíral mnoho předmětů, které bezdomovecký život dokumentují. A ty teď vystavuje v Muzeu hlavního města Prahy. Ve vitríně uvidíte různé kabely, dráty, vypálenou měď, opálené měděné smotky, vypálená trafíčka, nebo tašku plnou papíru. Prostě artefakty vypovídající o činnosti, která bezdomovcům vydělává.

Druhá strana vitríny pak poukazuje na věci, které souvisejí s denním životem těchto lidí. Prohlédnete si tak například plecháček a ešus na vaření, zrezivělé nože a jiné příbory, nebo velké lahve od tekutého prášku na praní. Ty jim slouží jako improvizovaná pračka. Vloží do nich špinavé prádlo, přidají čisticí prostředek, protřepou, properou vodou, vyndají a usuší…

Emocionální utrpení

Důležitou součástí bezdomoveckého obydlí jsou i hračky. Převážně plyšové. Ty mimo jiné ukazují, že život v tomto prostředí přináší i emocionální utrpení, nebo potřebu zabývat se vlastní duší,“ vysvětluje kurátor výstavy Tomáš Pospiszyl. Součástí expozice je tak například plyšový medvěd s miminkem, pes, pavián, nebo umouněný šmoula. Epos našel ale také kuře se stetoskopem nebo dětský domeček.

Poslední část výstavy je plná informací, fotek, příběhů, legend, mýtů… Nechybí ani model původní podoby Dýmové hory, na jejímž místě dnes stojí luxusní činžovní domy, školka a zahrada s dětským hřištěm…