Jsem velice rád, že se výstava Czech Press Photo koná i letos opět v Národním muzeu. Když jsme v loňském roce otevírali vůbec poprvé společně výstavu Czech Press photo 2020, věřil jsem, že se z toho stane hezká tradice a naše spolupráce bude pokračovat i v příštích letech. To se k mé velké radosti i stalo,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Obzvlášť mě pak potěšilo, že je součástí soutěže Czech Press Photo letos vůbec poprvé i soutěž Czech Photo Junior, která je určena mladým nadějným fotografům, protože Národní muzeum se snaží právě dětským návštěvníkům co nejvíce přiblížit,“ dodal.

Vypsáno bylo osm fotografických kategorií, v nichž soutěžilo 250 fotografů, kteří přihlásili přes čtyři tisíce snímků. Fotografií roku 2021 se stal snímek Petra Topiče, který zachytil následky ničivého tornáda na jižní Moravě. Snímek pochází ze série s názvem Zkáza, která zvítězila v kategorii Aktualita.

Grant Prahy

Součástí soutěže je od jejího počátku také ocenění Grant Prahy – roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města. Postupně tak vzniká obsáhlá sbírka souborů fotografií, které dokumentují Prahu a její vývoj. Grant Prahy vybral osobně pražský primátor Zdeněk Hřib. Letošním držitelem se stal Petr Vrabec, který uspěl se svou černobílou sérií Periférie Prahy.