Galerie Hollar představuje díla grafiků na pravidelných výstavách a to jak jednotlivců, tak i kolektivů. Je totiž stále dost výtvarníků, pro které je malý formát papíru dostatečnou platformou pro výtvarné vyžití. A také je stále dost příznivců a sběratelů tohoto druhu umění.

„Může jít o exlibris nebo svébytný volný list či jakýsi budoucí zárodek listu většího, nebo naopak o převedení velké kompozice v záležitost komorní či začátek technického experimentu na malé zkušební ploše,“ popsala možnosti grafiky kurátorka výstavy Alena Laufrová.

Své drobné grafické práce na Festivalu komorní grafiky prezentuje několik desítek autorů.

Sdružení Hollar

A víte, že Hollar je také nejstarší a současně nejvýznamnější umělecké sdružení? Bylo založeno již v roce 1917, ještě před vznikem samostatného československého státu s cílem podpořit rozvoj českého umění, a to právě volné umělecké grafiky. K jeho zakládajícím členům patřili František Bílek, František Kysela či Jan Konůpek.

Členové, jichž dnes ve sdružení působí na 160 z řad českých grafiků, teoretiků umění a tiskařů, byli a jsou profesionální tvůrci nejvyšších uměleckých kvalit.

Komorní grafika

„Komorní grafika vyžaduje pozornost jak od umělce, tak i od diváka. Je potřeba jeho empatie a schopnost navázat vzájemný dialog. Je to podobné, jako najít si čas pro čtení knížky, přemýšlet o jejím obsahu a uvědomovat si například i paralelu s vlastním životem. Pokud budete pozorní a s otevřenou myslí, možná zažijete i překvapení,“ dodala k festivalu Alena Laufrová.