Jde o knižní ilustrace ke knize Grónské mýty a pověsti, které vydalo Argo, 1998 a 2007. Svazek je výborem z rozsáhlého díla dánsko‑grónského polárního badatele a spisovatele Knuda Rasmussena (1879-1933), který sesbíral většinu grónských mytologických příběhů, bajek, pověstí a písní a přeložil je do dánštiny. Vybraný soubor inuitských příběhů převedli do češtiny Viola a Zdeněk Lyčkovi, a právě její překladatel a bývalý velvyslanec v Dánsku převzal nad expozicí záštitu.

„Mýty a pověsti mě fascinují svou podstatou. Ústní slovesnost se přenášela z generace na generaci, často po stovky, někdy tisíce let. A nezáleželo na tom, zda se přitom lidé přestěhovali o stovky či tisíce kilometrů dál. To je právě případ Gróňanů a v podstatě všech Inuitů, kteří pocházejí z Asie a přes zamrzlý Beringův průliv doputovali až do Severní Ameriky a Grónska. Nejstarší mýty si zabalili s sebou na cestu, a proto dnes můžeme v různých částech Arktidy vystopovat varianty téhož příběhu. O další fascinující rozměr se postarala nemilosrdná příroda, která nikomu z těch, kdo v této části světa žijí, nedala nikdy nic zadarmo. Životní realita je často redukována na prazákladní témata – život, smrt, sex, jídlo, spánek. Tím se grónský svět přece jen o něco liší od poměrů v našich zeměpisných šířkách, mlékem a strdím oplývajících,“ vysvětlil Zdeněk Lyčka.

Ilustrace Martina Velíška byly poprvé prezentovány v roce 2008 v grónském hlavním městě Nuuku jako součást projektu České dny v Grónsku. Poté byly představeny v dalších grónských městech (Narsaq, Qaqortoq, Maniitsoq, Sisimiut a Ilulissat) a v letech 2010-2013 putovaly po Dánsku (Kodaň, Aalborg, Odense, Hundested, Skive). V roce 2012 byly spolu s výstavou ilustrací Luboše Drtiny k sámským pohádkám a pověstem součástí Českých dnů na Faerských ostrovech. Od podzimu 2013 byly k vidění na mnoha místech České republiky (Havlíčkův Brod, Praha, České Budějovice, Kutná Hora, Ústí n. Labem, Ostrava, Brno, Třeboň, Železný Brod) a v Bratislavě. Po uvedení v Klementinu budou následovat dvě instalace na východním Slovensku a tři v Polsku, pak se výstava vrátí zpět do Česka – do Vlastivědného muzea v Olomouci.