Díla obou mladých autorek jsou vizuálně rozdílná, téměř protikladná, ale obě mají i mnoho společného. A není to jen matérie skla, co je spojuje, ale i talent, zkušenosti ze zahraničí a pozitivní ohlas profesionální i laické veřejnosti na jejich díla.

Luba Bakičová ve volné tvorbě pracuje na ztvárnění určitých životních situací, tezí a pojmů a jejich abstraktní symboliku staví na různorodosti hmot, barev, a forem. Občas na hravém kontrastu nespojitelného. Třeba na kontrastu geometrické exaktní formy a obrazu tekoucí skloviny, která je zastavená (tedy vychlazená) v určitém momentu. Nebo jindy sklo vypadá jako kus měkkého želé, které jakoby se vysmeklo tlaku dvou hranolů. Lesk skla také neváhá dát do služeb průmyslového prvku jakým je žárobetonová roura…. Díla Luby Bakičové byla vybrána do úzkého finále prestižní světové soutěže Young Glass v 2017 v dánském Ebeltoftu a vystavovaná v nejznámějších sklářských centrech v Evropě.

Barbora Štefánková je suverénní designérkou ve spíše minimalistickém duchu. Pohybuje se na hranici bláznivých veselých her a vyprávění jako „režisérka“ scénických dramat s trochu bizarními retrofigurkami lidí, zvířátek či panenek. Ty jsou nápadně podobné barvotiskovým figurám holčiček a chlapečků, které známe jako excelentní kýče z pohlednic, časopisů či reklamy minulého století.

Více informací o výstavě i autorkách najdete zde.