Kdo by neznal její nafukovací hračky červeného  buvola, žlutou žirafu, modrého slona, člun Viking, ale také Nautilus podle Zemanova filmu či pískací harmonikovou kočičku, která se ještě dnes ukrývá v mnoha domácnostech.

Jméno jako symbol

Přijďte se podívat  do Uměleckoprůmyslového muzea, které nabízí  svým způsobem unikátní výstavu – retrospektivu celého díla. Najdete tu první hračky ještě gumové z Gumotexu Břeclav a pak ty mladší nafukovací z Fatry Napajedla. Právě nafukovací hračky, které zároveň sloužily jako sedací nábytek, daly výstavě přímo symbolické  jméno:  200 dm3 dechu. Bohužel hračky se už ve Fatře nevyrábějí, ale díky tvůrcům výstavy, mezi něž patří i výtvarník Petr Nikl, se Fatra uvolila hračku v omezené sérii vyrobit. Hračky se přestaly vyrábět mimo jiné proto, že základní materiál obsahoval měkčené ftaláty, nynější omezená série ale ftaláty už neobsahuje.

Dialog s maminkou

V letohrádku Hvězda  najdou diváci jakési pokračování  výstavy. Jde o prezentaci obrazů, kreseb, loutek a textů. „Nikdy jsem maminčiny hračky neviděl pohromadě, takže jsem rád, že se podařilo výstavu dát dohromady,“ řekl Petr Nikl, který ale jako malý kluk s maminkou zkoušel například člun Viking. „Máme doma ještě nějaké hračky, které maminka šila, nicméně na výstavě by se daly jen těžko prezentovat,  jsou to opravdu trosky.“ Řekl Petr Nikl.
Ostatně ani na výstavě nejsou všechny hračky, prostě se je nepodařilo dohledat.  Vše však napravuje monografie Libuše Niklové, kde najdete  celý soupis jejích hraček. Jde o velmi působivou publikaci  z Nakladatelství Arbor Vitae. „Je to unikátní publikace, protože jde o vůbec první monografii dotýkající se hraček v Česku,“ uvedla ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Helena Koenigsmarková.

Ozvěny 60. let v módě

Jak se ukazuje, výstavy dotýkající se 60. let jsou divácky velmi úspěšné. Výstava 200 dm3 dechu měla počátkem roku premiéru v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně a setkala se s velkým diváckým úspěchem. Ostatně i na výstavě Bruselský sen, kde hračky Libuše Niklové hrály prim, se v sekci hraček tísnilo nejvíce návštěvníků. „Libuše Niklová navrhovala hračky, které byly ve své době velmi originální, a navíc navrhovala i novátorské postupy při jejich výrobě, takže byla držitelkou šesti patentů,“ uvedla kurátorka výstavy Tereza Bruthansová.

Co se Petru Niklovi nelíbí

Obě výstavy potrvají do konce května (v „Umprum“ muzeu o několik dnů déle). Protože duší výstav je Petr Nikl, naskýtá se otázka, zda bude možné si s hračkami pohrát. „Jsem příznivcem interaktivních výstav, ale pokud jde o výstavu hraček, museli jsme udělat  kompromis. S buvoly, kteří vítají  návštěvníky u vchodu, si děti pohrát zlehka mohou, ale ten zbytek už na hraní není. Mrzí mne to, ale vzhledem k tomu, že jde mnohdy o unikátní kusy, to prostě není možné.“