Jedna z nejoblíbenějších každoročních akcí Národního zemědělského muzea je Bylinkový týden. A prostřednictvím videozáznamů si ji teď můžete připomenout. Dozvíte se, jak například přivábit do zahrad čmeláky, vyrobit si přírodní pesticid nebo co svědčí bylinkám pěstovaným v nádobách.

Odborníci vám poradí, jak vyrobit domácí kosmetiku nebo se dozvíte, že chcete-li mít čerstvé bylinky přímo od svého sedláka, stačí se zapojit do Komunitou podporovaného zemědělství. A spoustu dalšího.

Jak pěstovat bylinky

Bylinky můžete pěstovat jak na zahradě, tak třeba na balkonu svého bytu. Nebo je také možnost najít si nejbližší komunitní zahradu, zúrodnit po dohodě se sousedy vnitroblok nebo jen ozelenit okenní parapet. Zkrátka vždy se nějaké místečko najde. A pokud již svoje bylinky máte, jak je využít třeba právě v přírodní kosmetice?

Kosmetika hrou

V jednom z videí vás bude inspirovat blogerka Judita Klimentová, která se vrhla do výroby všeho, co se kosmetiky a bylinek týká.  K domácím přírodním přípravkům se postupně dostala přes sběr bylinek a vaření domácích pochutin. Velkým impulzem bylo, když si poprvé vyrobila přírodní veganské mýdlo.

„Učila jsem se a sbírala bylinky. Během cest po Indii jsem se dozvěděla o použití indického koření a olejů z hlediska Ajurvédy, a to začala propojovat s masážemi. Vrhla jsem se do výroby všeho, co se kosmetiky a bylinek týče a čekalo mě mnoho zdarů, ale i nezdarů,“ povídá o své bylinkové cestě Judita.

Tato milovnice esenciálních olejů, bylinek, dobrého jídla a bytí v přírodě se s vámi podělí o své zkušenosti a prozradí, jak na to.