Tato národní putovní výstava, kterou pořádá Asociace Entente Florale CZ - Souznění, z.s., ve spolupráci s Národní kulturní památkou Vyšehrad, má svou tradici. Proměny míst po celé republice představuje totiž pravidelně. Letošní ročník je už dvanáctý. A opět je co obdivovat.

Mnohé se dá změnit

Na pražském Vyšehradě, na louce za dětským dřevěným hřištěm, najdete několik panelů, které ukazují celkem 118 zajímavých proměn. Uvidíte příběhy zanedbaných míst ze všech krajů naší republiky, která dostala zcela novou podobu. Ať už to jsou rekonstrukce domů, náměstí, dětských hřišť, mosty, pomníky… Jak říkají autoři projektu: „Všechny proměny poukazují na to, že při citlivém, vnímavém a zodpovědném přístupu ke svému okolí, kraji i celé vlasti se dá mnohé změnit.”

Podolské kasematy

Z pražských přeměn tu můžete sledovat například obnovu Podolských kasemat, které vznikly v průběhu 17. století jako jedna z částí systému vyšehradských podzemních chodeb. V pozdějších letech sloužily jako protiletecké kryty, v padesátých letech se tu údajně scházeli tzv. Vyšehradští jezdci, pouliční gang pražské mládeže revoltující proti komunistickému režimu, v 70. letech minulého století pak bylo přístupové schodiště z vyšehradských chodeb zasypáno.

Až v roce 2012 došlo na jejich obnovu. Prostory podzemí bylo nutné vyklidit, zabezpečit proti pronikání vlhkosti, sanovat poškozené zdivo, vyčistit ventilační průduchy, obnovit elektroinstalaci a zasypané schodiště.

Až dosud byly kasematy veřejnosti nepřístupné. Po jejich proměně je však v plánu je návštěvníkům otevřít, stanou se součástí nového prohlídkového okruhu zaměřeného na historii Vyšehradu coby barokní pevnosti. Zároveň se stanou dějištěm edukačních programů pro žáky základních škol se zaměřením na období totality po druhé světové válce.

Kobky na pražských náplavkách

Mezi další pražské chlouby pak jistě patří i revitalizace náplavek, které slouží nejen k lodní dopravě, ale také volnočasovým aktivitám a k pořádání kulturních, gastronomických, sportovních a jiných akcí. A jejich rekonstrukce je jednou z největších investic hlavního města Prahy do veřejného prostoru za poslední desítky let.

Proměna poukazuje na nově opravených dvacet kobek na Rašínově i protějším Hořejším nábřeží, z toho jsou tři galerie, tři ateliéry, dvě dílny, tři toalety, v jedné je pobočka Městské knihovny, ve zbytku pak kavárny. Navíc šest kobek na Rašínově nábřeží bylo doplněno o velká kruhová okna, která fungují jako otáčivé dveře, jež řídí čidla a motor.

Dřevouhelná vysoká pec v Šindelové

Z jiných krajů vás pak možná zaujme například navrácení původní tváře jedné z nejohroženějších technických památek svého druhu v ČR – dřevouhelné vysoké peci v Šindelové. Pochází z let 1816 – 1817 a skvěle prezentuje historii železářství v Krušnohoří. Jenže tahle kulturní památka dlouho chátrala a doslova se rozpadala před očima.

Naštěstí se ji podařilo zachránit. Vysoká pec byla zastřešena, přibylo i schodiště, a tak mezi přípravnou a vysokou pecí vznikla krásná vyhlídka… Pokud nebudete třeba v létě vědět, kam na výlet, tohle místo rozhodně stojí za návštěvu.

Další tipy na výlet

Díky výstavě určitě zatoužíte navštívit i další kulturní památku - přehradu Les Království v Bílé Třemešné, kde se v domě hrázného seznámíte s historií tohoto magického místa. Rodiny s dětmi pak nepochybně potěší návštěva víceúčelového hřiště v Pržně, kde jsou prckům k dispozici dvě hřiště s umělým povrchem a lesní hřiště Akátek.

Výletním místem pak může být i zámek Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí. Výstava ho prezentuje jako renesanční šlechtické sídlo, opevněné příkopem napájeným Lužnicí, které bylo ještě před pár lety v havarijním stavu. Areál se zámkem ale prošel rekonstrukcí a během letní sezóny a na tematické akce je otevřen veřejnosti.

Přijďte se podívat na další podobné proměny. Možná některá místa znáte osobně…

Výstava bude po skončení na Vyšehradě putovat po dalších městech a obcích naší republiky. Její část pak můžete vidět ještě jednou v Praze, a to od 21. července do 27. srpna na prostranství před OC Cíl v ulici Topolová na Praze 10.