Soutěž je vyhlášena od 3. 4. 2023 a opět jsou stanoveny tři termíny vyhodnocení jednotlivých etap, a to 30. 6., 30. 9. a 31. 12. 2023. Došlé nabídky jsou vyhodnocovány s větším časovým odstupem, po uplynutí vytčeného celku. V každé etapě vybere kurátor 5 spotřebičů s nejvýznamnějším přínosem pro sbírky NTM. Majitelé těchto spotřebičů získají po předání spotřebiče do sbírek NTM od ELEKTROWINU poukázku na nákup spotřebního zboží v hodnotě 500,- Kč. Za každý spotřebič zařaditelný do sbírek NTM získá jeho majitel na základě uzavřené darovací smlouvy také dvě čestné vstupenky do muzea pro dvě osoby s roční platností. Navíc do konce ledna 2024 bude kurátorem NTM vybrán nejpřínosnější spotřebič tzv. „Nej“ muzejní kousek roku, který byl v rámci proběhlé soutěže zařazen do sbírek a jeho majitel získá od ELEKTROWINU poukázku na nákup spotřebního zboží v hodnotě 5 000 Kč.

Jak soutěžit

Pokud i vy máte doma starý domácí spotřebič a rádi byste jej věnovali muzeu, stačí udělat pár jednoduchých věcí. Vyfoťte jej, doplňte jeho popis – odhadované stáří, stav, dochované příslušenství, případně další informace (manuál, návod, prodejní doklad apod.) a zašlete e-mailem na adresu muzejni.kousek@elektrowin.cz.

Inspirace z minulých ročníků

Pro inspiraci možným soutěžícím může sloužit, pro muzejníky ideální případ, v minulých ročnících získaný vysavač s prodejním názvem Elektrostar z roku 1931, který se dochoval s kompletním příslušenstvím v původním dřevěném kufříku s kupní dokumentací. Za raritní záležitost získanou také v rámci soutěže považuje NTM elektrickou vařenku výroby Romo Fulnek z druhé poloviny 50. let 20. století, která se dochovala jako původní vybavení bytového domu v Trutnově.

Kurátorka soutěže a sbírky Technika v domácnosti Lucie Střechová dodává: „Tak, jak vyplývá z prezentovaných příkladů, šance pro zapsání nabízeného předmětu do sbírek zvyšuje jeho kompletnost, a to i v podobě dochovaných originálních obalů, návodů a účtenek dokládající místo a rok jejich koupě. Budeme se tedy těšit, jaké další příběhy budou vyprávět nově darované předměty v letošním roce.“

Další informace o pravidlech a zprávy o průběhu soutěže jsou k dispozici na facebookových a webových stránkách – www.ntm.cz, www.elektrowin.cz nebo na specializovaném webu výběrových programů NTM – www.muzejnirecyklace.cz.