Museum skla vystavuje a přibližuje nový umělecký obor 20. století, spojený právě s českými výtvarníky. Jde o ateliérové sklo, jehož velmocí bylo bývalé Československo a osobnosti jako Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová, Miluše a René Roubíčkovi, Václav Cigler, Vladimír Kopecký, Jiří Harcuba či František Vízner.

Sklo v barokních kulisách

Ve vile Portheimka dlouhodobě vystavují právě díla proslulých sklářských umělců v zajímavém kontrastu s barokní  atmosférou vily, kterou si postavil ve dvacátých letech 18. století architekt Kilián Ignác Dientzenhofer pro sebe a svou rodinu jako typické – v té době venkovské – letní sídlo.

Stálou expozici uměleckého skla dále doprovází zajímavý a pestrý program krátkodobých výstav a množství akcí zaměřených na edukaci i zábavu pro celou rodinu.

Vyrobte si skleněnou květinu či šperk

A právě takovým rodinným dnem ve znamení českého skla může být akce, která je zde naplánovaná na 27. června, kdy Museum skla oslaví druhé narozeniny. Během celého dne se budou v parku před museem konat workshopy pro děti a dospělé, kde si zájemci vyzkouší gravírování, výrobu šperků anebo skleněné květiny. Do jejich výroby zájemce zasvětí výtvarnice Marcela Růžičková.

Inspirace Medou Mládkovou

Od desíti a od pěti hodin se chystá také hudební vsuvka – pěvecké vystoupení Marie Kozákové-Hřebíčkové v Mramorovém sále vily. Tato pěvkyně, klavíristka, houslistka a pedagožka se inspiruje úchvatným životním příběhem Medy Mládkové – právě Nadace Jana a Medy Mládkových stojí nejen za Museem Kampa, ale také za Museem skla ve vile Portheimka.

 

www.museumportheimka.cz