Muzeum z domova. Tak se jmenuje jedna z online „výstavek“, která se momentálně věnuje převážně moru. „Na tomto místě pravidelně podnikáme výpravy za památkami dosvědčujícími potíže našich předků s různými nakažlivými chorobami a nemocemi vůbec. Zastavíme se zejména u některých morových epidemií, budeme se ale věnovat i další příčině hromadného umírání – hladomoru,“ uvádějí ji slova kurátorů. 

Otazník nad otázkou vymizení moru

Výstavka dokumentuje nejstarší záznam o moru na našem území z 10. století. Avšak v tu dobu se jednalo spíše o popisy jiných než morových nemocí vyvolávajících hromadná úmrtí, jako například neštovice, tyfus nebo později cholera.

Mor jako takový, způsobený bakterií Yersina pestis, je v Evropě, Čechách a Praze dle nejstarších pramenů prokazatelný v letech 1347 – 1352. V Čechách hromadně lidé na „černou smrt“ umírali v roce 1380, morové epidemie v Praze jsou dobře popsané v letech 1680 – 1681 a 1713 – 1714, přičemž v Praze se nákaza objevovala pravidelně jednou za pět až deset let. Poslední epidemie pak udeřila v letech 1713 – 1715. Vymizení moru z Evropy je dodnes předmětem zkoumání.

Pražské morové hřbitovy

Muzeum prostřednictvím on-line výstavy přiblíží i pražské morové hřbitovy. Například se dozvíte, že pro měšťany Starého Města byl zřízen hřbitov na Olšanech, v okolí kostela sv. Rocha, který se používal až do roku 1860.

Pro oběti z židovského ghetta byl zase v roce 1680 založen hřbitov v místě dnešních Mahlerových sadů. V 60. letech 20. století se jeho větší část zrušila a přeměnila na sady. Uchovány byly pouze nejcennější náhrobky. Tomuto místu se dnes říká Starý olšanský židovský hřbitov.

Malostranský hřbitov, dodnes se nacházející na levém břehu Vltavy na rozhraní dnešního Smíchova a Košíř, pak sloužil obyvatelům Malé Strany. V roce 1680 tu byl dokonce zřízen morový špitál s kaplí Narození Panny Marie.

On-line expozice zachycuje i nejdůležitější památky na morovou epidemii - například kostel sv. Rocha na Strahově, olšanskou kapli sv. Rocha či několik obrazů v pražských kostelích. Dalším připomenutím „černé smrti“ jsou i morové sloupy… Přečtěte si více na stránkách Muzea.