Historie muzea sahá do druhé poloviny 19. století. Stavba historické budovy na Václavském náměstí začala v roce 1885, v roce 1891 byla Zahajovací slavností České akademie, uspořádanou v Panteonu 18. května, slavnostně otevřena. Muzeum se tehdy jmenovalo Muzeum Království českého.

Park, pomník a bomby

Počátkem 90. let 19. století se upravovalo bezprostřední okolí budovy na veřejný park. V roce 1913 byl odhalen jezdecký pomník svatého Václava, vytvořený J. V. Myslbekem.

Už po několika letech od otevření budovy bylo zřejmé, že ani tento obrovský palác nestačí rostoucím potřebám muzea, k plánované stavbě přístavby ale nedošlo. Na konci války, 7. května 1945, byla muzejní budova zasažena leteckou bombou, která značně poničila střední trakt s pracovnami a zoologickými sbírkami.

Mizející sochy

Za ministra kultury Zdeňka Nejedlého pak z Panteonu zmizely sochy F. L. Riegra, T. G. Masaryka a E. Beneše, zato přibyly busty právě Nejedlého anebo Julia Fučíka.

Další zásah muzeum utrpělo při srpnové okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy - sovětští vojáci záměrně a zcela nesmyslně těžce poškodili hlavní průčelí střelbou z kulometů a samopalů. Budovu poškodilo i budování metra, a hlavně necitlivé vybudování tzv. severojižní magistrály…

Poznejte tajemství Muzea

Momentálně se blýská na lepší časy, budova je po rekonstrukci a s Novou budovou ji nově pojí podzemní chodba s unikátní multimediální expozicí. Tyto a mnohé další zajímavosti o architektuře muzea i jeho proměnách v čase se dozvíte v sobotu 18. července na komentované prohlídce, vhodné pro celé rodiny.