Poprvé si tak budou moci návštěvníci prohlédnout osobně výstavy Slavní čeští skladatelé, Lvem mě nazývají, 1620. Cesta na Horu, Hudební zvěřinec, Korona v muzeu! nebo Nástroje paměti.

Od čtvrtka 3. prosince 2020 Národní muzeum otevře Muzejní komplex (tj. Historickou a Novou budovu), České muzeum hudby a Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur. Otevření těchto objektů je samozřejmě podmíněno dodržováním platných opatření. Jedná se především o snížení kapacity návštěvnosti na maximálních 25 %, při dodržení 15 m² na osobu. Dále se jedná o dodržování dostatečných rozestupů a zajištění dezinfekce pro návštěvníky.

Vstupenky lze zakoupit i online na oficiálních webových stránkách Národního muzea. Počty návštěvníků v celých objektech i jednotlivých expozicích budou regulovány personálem přímo na místě.  V týdenních intervalech se bude fungování návštěvnického provozu vyhodnocovat, jak z hlediska vývoje epidemiologické situace a bezpečnosti, tak i zájmu návštěvníků. Následně budou eventuálně přijímána další opatření, včetně případného prodloužení otevírací doby, otevření dalších objektů Národního muzea apod. Cílem je, aby návštěva muzea byla pro návštěvníky maximálně bezpečná a zároveň i příjemným kulturním zážitkem.

Pokud to situace dovolí, Národní muzeum otevře postupně všechny své objekty. Například v Národním památníku na Vítkově se tak nově návštěvníci budou moci těšit na výstavu Parlament! a po otevření Národopisného muzea na ně bude čekat nová výstava Lidová víra.

Aktuální informace na stránkách www.nm.cz.