Asi všichni známe české literární ceny jako je Magnesia Litera. Knihy ale mohou dostat cenu i za výtvarné zpracování. Nejkrásnější česká kniha roku, to je soutěž na poli knižní tvorby pořádaná Ministerstvem kultury ČR a Památníkem národního písemnictví v Praze.

Letos byl vyhlášen už 54. ročník, do kterého nakladatelé přihlásili neuvěřitelných 264 publikací. Z nich mezinárodní odborná porota vybrala ty nejlepší z pohledu ilustračního, grafického a polygrafického zpracování.

Na výstavě v Galerii Czechdesign je k vidění reprezentativní výběr 31 oceněných titulů všech žánrů.

Dětský svět přes barevnou fólii

V 54. ročníku soutěže ocenila mezinárodní odborná porota celkem 33 publikací. V kategorii Odborná literatura zvítězila publikace Co je designér: věci, místa, sdělení. Nejkrásnějším katalogem je Pocta suknu: Textil v kontextu umění.

Kategorii knih pro děti opět ovládlo nakladatelství Baobab, zvítězila knížka Bydlíme! Unikátní je svým pojetím, jde totiž o interaktivní dílko na čtení, prohlížení a zkoumání s geniálně vybudovanými ilustracemi obydlí lidí i zvířat. Přes zelenou fólii si malí čtenáři prohlédnou svět lidí a přes červenou svět zvířat.

Své ceny také udělily Spolek českých bibliofilů, SČUG Hollar, Svaz polygrafických podnikatelů a Památník národního písemnictví společně s Uměleckoprůmyslovým museem.

Co uvidíte na výstavě

Galerie Czechdesign milovníkům krásných knih přiblíží například i ilustrovanou ústavu České republiky z dílny Take Take Take či 82 Bøok & Design Shõp.

Krom knih uvidíte také katalogy k výstavám od BigBoss, spolku Trafačka nebo Národní galerie Praha anebo Slabikář od Soňi Juríkové, který se umístil ve studentské kategorii.