To, co bude kritizováno, protože se prezentuje jako umění, ale téže části publika nevadí, když se objevuje v bulvárním tisku. Kurátorem Výstavy Decadence Now! Za hranicí krajnosti je Otto M. Urban, za nímž stojí velká výstava dekadence české V barvách chorobných, která proběhla v Obecním domě před třemi lety. Výstava navazuje na jeho předchozí projekt.

Pocit zmaru už sto let

„Dekadence je téma, které je v současné kultuře aktuální, či lépe opět aktuální. Apokalyptický pocit zmaru a krize naší civilizace podněcuje zvýšený zájem o temnou stránku lidského nitra i samotného světa. Od sedmdesátých let 20. století můžeme sledovat kontinuální snahu pracovat s typicky dekadentní tematikou u celé řady umělců,“ uvedl Otto M. Urban. Na výstavě divák najde přední umělce světové a české, pro které je dekadence neodmyslitelnou průvodkyní.

Pět oblastí, pětkrát šok

Výstava se dělí do pěti oblastí a v každém oddílu výstavy čeká na diváka šokující výpověď umělců. I. Krajnost sebe: Bolest, II. Krajnost těla: Sex, III. Krajnost krásy: Pop, IV. Krajnost mysli: Šílenství, V. Krajnost života: Smrt. Najdete tam pornohvězdy, Adolfa Hitlera, oslavu vražedkyně dětí, zkrvavenou princeznu Dianu, provokativní pozdrav z Vatikánu, zneuctěnou královnu Alžbětu i papeže... a to jako fotografie, obrazy, sochy projekce.

Jak sám kurátor řekl, nemá smysl výstavu nějak komentovat, stačí se na ni podívat. Je to skutečně jeden z největších výstavních projektů v České republice, protože kromě Rudolfina najdete navazující výstavy v Uměleckoprůmyslovém muzeu, Západočeské galerii, v Doxu a Domu umění města Brna. Projekt Dekadence Now! je jedním z těch, který přitáhne i zahraniční návštěvníky. „Stále si stěžujeme, že za velkými výstavními projekty jezdíme do Berlína, Paříže, Vídně, teď máme jeden v Praze,“ uvedl Petr Nedoma.