Výstava věnovaná středověké Vratislavi a jejímu náměstí Nowy Targ, jednomu z tržních prostranství někdejšího středověkého města, představí unikátní soubor archeologických nálezů z období středověku získaných během archeologických výzkumů na náměstí Nowy Targ v letech 2010–2012.

Polská Wroclaw, pro nás Vratislav, je historické hlavní město Slezska, které s českými zeměmi spojuje několik století společných dějin. Město, jehož legendárním zakladatelem je český kníže Vratislav, vzniklo v raném středověku na dálkové komunikaci spojující evropský západ a východ a ve 13. století vyrostlo v jeden z nejvýznamnějších městských útvarů ve střední Evropě. Mezi lety 1335 a 1742 patřilo Slezsko se svou metropolí k zemím Koruny české.

Pestrá kolekce exponátů – od součástí oděvů, šperků a předmětů denní potřeby přes zařízení měšťanských domácností, nástroje a doklady obchodu až po devocionálie a symbolické artefakty, výzbroj či předměty sloužící k zábavě – přináší svědectví o každodenním životě obyvatel středověké Vratislavi, v době Karla IV. po Praze druhého největšího města Českého království.

Výstava je tak skvělým doplněním stálé expozice v Domě U Zlatého prstenu Praha Karla IV. – středověké město, která představuje českou metropoli v době Lucemburků a její proměnu za vlády Karla IV.

K výstavě je připraven bohatý doprovodný program pro veřejnost i pro školy, podrobnosti na stránkách Muzea města Prahy.