Jiří Kolář (1914–2002) se výtvarné tvorbě věnoval od čtyřicátých let až téměř do konce života. Název výstavy Slovník metod odkazuje ke stejnojmenné knize tohoto umělce, která poprvé vyšla ve Francii před třiceti lety - v roce 1991 v exilovém nakladatelství Revue K. Kolář v ní v abecedním pořádku představuje 110 různých metod tvorby koláží.

Výstava tentokrát nepracuje s chronologickým členěním, ale snaží se ilustrovat vybrané Kolářovy metody, jak je popisuje jeho slovník. Díla pocházejí z dvou významných sbírek Kolářovy tvorby. Tou první je vlastní kolekce Musea Kampa, kterou v sedmdesátých a osmdesátých letech shromáždili manželé Jan a Meda Mládkovi a která je patrně největší a nejreprezentativnější sbírkou jeho tvorby.

S výjimkou Františka Kupky není žádný umělec v našich sbírkách zastoupen tak početným souborem děl jako Jiří Kolář. Mám proto velkou radost, že po čase máme znovu možnost ukázat výběr z jeho prací veřejnosti,“ říká Jiří Pospíšil, předseda správní rady Musea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových.

Další sbírku Kolářova díla představí na výstavě Pražská plynárenská, která se od 90. let systematicky věnuje sběratelství české koláže.

Jiří Kolář je jednou z nejvýznamnějších osobností českého poválečného umění. Jeho práce – v čele se souborem Kalendář, který bude v Museu Kampa také k vidění – představují zlatý fond naší sbírky,“ konstatuje Martin Pacovský, šéf společnosti Pražská plynárenská.

Na výběru z obou sbírek je možné ilustrovat necelou třetinu metod zmiňovaných v autorově Slovníku.