Výstava s názvem Objektivem Jovana Dezorta mapuje úspěšnou tvorbu tohoto českého novinářského fotografa a výtvarníka, který patří ke klasikům naší černobílé reportážní fotografie 20. století.

Nechybí zde slavné nestylizované záběry známých osobností české kultury, hudebních akcí nebo sportovního světa. Nejen slavní lidé, ale i obyčejní Pražané stáli před jeho objektivem. Hlavní část výstavy totiž ukazuje desítky zajímavých momentek z pražských ulic, bezprostřední záběry zaznamenávají osobnosti uprostřed konkrétních situací a dějů.

"Mezi vybranými fotografiemi dominuje Praha, ale jsou zde i obrázky z Vietnamu nebo Moskvy, které nejsou zatíženy žádnou ideologií," sdělila k výstavě kurátorka Kateřina Bečková.

Pohotový fotograf

Jovan Dezort se narodil v Brně, studoval fotografii na Střední odborné škole grafické v Hellichově ulici v Praze a od té doby zůstal v oboru. Typickým rysem jeho práce je přirozenost a bezprostřednost při zachycování života lidí.

Byl často pracovně v zahraničí, fotografoval například pro ČTK nejenom ve Vietnamu v době války s Američany, ale také v Číně během tamější kulturní revoluce a v dalších zemích. Zasloužil si za to řadu cen a uznání v domácích i mezinárodních soutěžích. Získal třeba Zlatou pečeť na World Press Photo v Haagu v roce 1970 a úspěchem pro něj byla v roce 1973 také hlavní cena v celosvětové soutěži vyhlášené Mezinárodní organizací novinářů nazvané Mír Vietnamu za reportáž z válečného období.