Jeho srdce patří Republice Tuva a Sibiř je jeho druhým domovem. Táhne ho tam svoboda, kdy má možnost putovat celé dny nedotčenou krajinou. Řeč je o reportážním fotografovi Stanislavu Krupařovi.

Tuto oblast jižní Sibiře navštěvuje již od roku 1994. V Tuvě byl již víc než čtyřicetkrát. V posledních osmnácti letech se soustředí především na tamější dokumentaci šamanismu. Multimediální prezentaci své práce si nachystal právě pro Náprstkovo muzeum.

Šamanské atributy

Postupně se sblížil s dvěma tucty tuvinských šamanů. Jejich obřady a každodenní život zaznamenává prostřednictvím fotografií, videa a audionahrávek. Navíc návštěvníkům představí i část své sbírky současných tuvinských šamanských atributů.

Doma na Sibiři

Výstava Doma na Sibiři představuje tuto krajinu jako životní prostředí mnoha národů, které se dokázaly přizpůsobit náročným přírodním podmínkám.

„Sibiř je však domovem nejen lidí, ale také zvířat a rostlin, a právě u nich se návštěvníci začnou s touto rozlehlou a odlehlou částí světa seznamovat. V části venku jsou představeny tři největší sibřiské biomy – tundra, tajga a step – a jejich příroda, ale také pastevectví a lov jako nejrozšířenější způsoby obživy lidí. Do jurty, domova kočovných pastevců, můžete nahlédnout v následující části uvnitř. Zde se dozvíte více o práci i zábavě jihosibiřských Tuvinců,“ přibližuje výstavu muzeum.

Z jižních stepí dojdete na chladný severovýchod, odkud pochází pozoruhodné předměty z mrožoviny a kůže vyrobené Čukči. Samostatná místnost je věnovaná právě magii a spiritualitě, tedy především šamanismu, který je v různých podobách rozšířený po celé Sibiři, ale i drobným každodenním obřadním úkonům.

Relaxační prostor

Za výstavou se otvírá návštěvnická zóna s tematickým hřištěm a relaxačním prostorem. K dispozici jsou zde všechny výstavní texty, po celé expozici jsou také rozmístěny interaktivní prvky, které ocení hraví návštěvníci všech věkových kategorií.