Národní technické muzeum, stejně jako další významné instituce po světě, zařazuje do svých sbírek zdravotnické a technické potřeby související s nedávnou pandemií. Opět se totiž ukázalo, že čeští specialisté a technici patří ke světovým špičkám a za všechnu jejich práci jim tímto patří velké poděkování.

Plicní ventilátor

V expozici si můžete prohlédnout některé významné exponáty. Ve vstupní hale uvidíte například jeden z prvních prototypů nového plicního ventilátoru CoroVent. Tento unikátní přístroj vznikl v rekordně krátkém čase díky desítkám expertů z celé České republiky a týmu kolem profesora Karla Roubíka z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně.

Cílem bylo vyvinout a vyrobit spolehlivý plicní ventilátor, který by mohl být v případě plošného rozšíření koronaviru a velkého počtu hospitalizovaných pacientů okamžitě k dispozici.

„V průběhu osmi týdnů tým sestavil přístroj, který ve zrychleném řízení úspěšně prošel zátěžovými zkouškami a od Elektrotechnického zkušebního ústavu získal potřebné certifikáty umožňující zahájení sériové výroby. Ta aktuálně probíhá ve společnosti MICo Medical v Třebíči, kde jsou proškolení zaměstnanci schopni vyrobit až několik set CoroVentů týdně. V extrémním případě dokáže MICo zajistit výrobu na třísměnný provoz s produkcí až 2 500 přístrojů měsíčně,“ sdělili k výstavě její pořadatelé.

Obličejové masky a štíty

Během neuvěřitelně krátké doby dostala také na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky svou podobu celoobličejová maska, která je sestavena z masky potápěčské a polomasky CIIRC RP95.

„Výroba masek se rozšířila v České republice díky společnosti 3Dees Industries, která koordinovala výrobce s 3D tiskárnami HP. Masky se vyrábí i v zahraničí, data k tisku této ochranné pomůcky si již stáhlo desítky organizací z mnoha zemí světa. Metoda výroby byla dále upravena na formu vstřikování plastů,“ dodali zástupci muzea.