Galerie 35 je součástí Francouzského institutu v Praze a podporuje především výměny mezi francouzskou a českou uměleckou scénou.

Střídají se zde výstavy z různých uměleckých oblastí, jako je fotografie, design, video či ilustrace na základě úzké spolupráce s pražskými centry současného umění. Tématické expozice jsou připravovány v návaznosti na program institutu a doprovázejí tak filmové projekce nebo knižní prezentace.

Aktuálně sem můžete přijít na výstavu fotografií od českého umělce, který strávil polovinu života v Paříži.

Dětská filmová hvězda

Michael W. Pospíšil se narodil v roce 1955. Mladší generace si ho jistě pamatují z televizní obrazovky. Jako dítě hrál v několika významných českých filmech, například v Až přijde kocour Vojtěcha Jasného nebo v Ukradené vzducholodi Karla Zemana.

35 let v Paříži

Po absolvování FAMU se odstěhoval do Francie, kde přijal i francouzské občanství. V zemi galského kohouta působil jako režisér, producent, scénárista, střihač a kameraman pro francouzské televizní stanice a pro různé velké firmy a státní úřady.

V roce 2000 začala jeho kariéra v kulturní diplomacii. Stal se ředitelem Českého centra v Paříži a Sofii a poté i generálním ředitelem celé sítě Českých center. V roce 2005 byl dokonce vyznamenán francouzským řádem Rytíře umění a literatury. Roku 2016 se vrátil definitivně z Paříže do Prahy.

Focení jako vášeň

Fotografie je jeho vášní již od dětství. Nejvíce jich vzniklo v Paříži, kde strávil celých 35 let, ale i na dalších zajímavých místech po celém světě, Prahu a jiná místa v České republice nevyjímaje.

Současně s touto výstavou probíhá další výstava pod názvem Paris, etc… v pražské Leica Gallery.