Expozice v Domě U Zlatého prstenu přibližuje Karlovy představy i vlastní realitu proměny pražského souměstí. Virtuální i hmotové modely významných karlovských založení, zástavby celé aglomerace, kamenného mostu a dalších staveb ukazují podobu metropole, proměněnou úsilím Karla i ostatních lucemburských panovníků. Videomapping na modelu celého pražského souměstí a modelu Karlova náměstí s blízkým okolím představuje stavební a urbanistický rozvoj města v průběhu 14. století. Každodenní život města i jeho obyvatel v době lucemburské ilustrují unikátní archeologické nálezy

V Domě U Zlatého Prstenu je navíc pro dětské návštěvníky do 15 let připraveno překvapení v rámci akce Vylosuj si dárek a pro všechny soutěžní kvíz.

Podskalská celnice na Výtoni nabízí návštěvníkům možnost seznámit se s původním účelem stavby, totiž místem vybírání cla z dřeva připlaveného do Prahy. Množství fotografií pak zachycuje staré Podskalí, jehož domky, charakteristické dřevařské ohrady i vorové přístavy musely ustoupit moderní výstavbě na konci 19. a počátkem 20. století, i život plavců, obchodníků s dřívím, dřevařů, pískařů, ledařů a dalších „lidí od vody“. Moderní technika mechanicko-elektronický simulátor umožní zájemcům zkusit si plavbu legendárními Svatojánskými proudy, které museli po staletí voraři překonávat při plavení vorů do Prahy.

Více informací na stránkách Muzea města Prahy.