Od 2. dubna bude možné navštívit Královskou zahradu vstupem od Belvederu, Jižní zahrady Pražského hradu po Plečnikovu vyhlídku vstupem od Opyše a Horní Jelení příkop z ulice U Brusnice. Otevřeny budou denně v době od 10:00 do 17:00 hodin.

V areálu Pražského hradu také bude umožněno pořádání bohoslužeb pro veřejnost včetně velikonočních obřadů.

Kancelář prezidenta republiky k rozhodnutí na hradním webu uvedla, že tímto krokem přispívá k rozšíření oblastí, které mohou v době lockdownu sloužit jako místo pro relaxaci, odpočinek, modlitbu či procházku v přírodě s unikátní flórou.

Platná pravidla

Návštěvníci areálu Hradu však nesmí zapomenout na dodržování epidemických opatření. Do zahrad musí vstupovat s nasazenými ochrannými prostředky dýchacích cest, bez nadměrných zavazadel, mohou se pohybovat pouze po vyznačených chodnících a cestách pro pěší, dodržovat předepsaný fyzický odstupu nejméně 2 metry, aktuálně stanovený nejvyšší počet osob ve skupinách a samozřejmě respektovat pokyny policistů a příslušníků Hradní stráže.

Venkovní prostory Pražského hradu, tedy nádvoří a další objekty, prozatím musí zůstat dál uzavřené.

„Celý areál Pražského hradu je připraven na otevření pro veřejnost, jakmile to dovolí epidemiologická situace a platná vládní nařízení,“ uvedla prezidentská kancelář.

Areál Hradu je uzavřen od loňského 9. října. Nepřístupný byl i loni na jaře od poloviny března do druhé poloviny května.