Nejen malíř, ale i kreslíř, grafik, ilustrátor a emeritní profesor pražské Akademie výtvarných umění patří k nejvýznamnějším českým umělcům střední generace.

Řadí se k velmi žádaným autorům, jeho díla mají ve sbírkách například pražská Národní galerie, pařížské Centre Pompidou nebo vídeňská Albertina. Zastoupen je i v mnoha evropských a amerických soukromých sbírkách.

Mezilidské vztahy a zvířata

Jeho aktuální výstava v prostorách Jízdárny Pražského hradu je rozdělena v souladu s názvem „Ve vlnách“. Každé důležité období autorovy tvorby tvoří totiž samostatný celek. Spolu se sedmdesátkou obrazů je vystavena také jeho kolekce stovky kreseb z posledního půlstoletí.

Dominantním tématem jeho umění jsou mezilidské vztahy a zvířata, přičemž se nebrání groteskní nadsázce a absurditě. „Zastávám názor, že planetu obýváme společně, takže ani jeden nemáme mít navrch. Zvířata i personifikuju, nahrazuju jimi lidskou figuru, protože jsou pro mě zajímavá i v souvislosti se stylizací,“ sdělil ke své tvorbě Rittstein.

Co ho inspiruje?

Inspirací jsou pro něj jednoduchá prostředí hromadné dopravy, koupaliště, venkovské hospody i lidská obydlí. Z jeho obrazů je cítit klid venkova i atmosféra pulzující metropole. Však na obou daných místech Rittstein tvoří - maluje ve svém stavení na Šumavě, či v pražském paneláku.  

V poslední době zachycuje ve svých dílech hlavně zážitky z cest, mimo jiné do Indie nebo Mexika. Nejrozměrnější obraz s názvem Zalomená kukuřice byl dokončen pouze několik týdnů před samotnou výstavou.