Československé devítky a sport, tak zní podtitul výstavy Nestáli stranou, která připomíná statečnost sportovců v kritických momentech našeho státu. Ať už jde o sokoly bojující v roce 1919 o hranice nové republiky, olympioniky účastnící se v letech 2. světové války domácího i zahraničního odboje a podílející se na přípravách atentátu na Reinharda Heydricha, anebo třeba sportovce stojící si za svými názory v kritických letech 1949 a 1969 či účastníky Sametové revoluce.

Zátopek a ti druzí

Jmenovali se František Pecháček, Věra Čáslavská, Dominik Hašek, Emil Zátopek, Otakar Jaroš. Zapojili se do historie v krušných „devítkových“ letech, kdy se lámal chleba a demokracie byla v ohrožení. Řada z nich obětovala sportovní kariéru, někteří i život.

Jeden příběh z mnoha

Některá jména se proslavila, jiná znají jen zasvěcení. Jako třeba jméno Františka Pecháčka, sokola a odbojáře, který za demokracii a vlast zahynul v Mauthausenu. Stejně jako tisíce dalších sokolů se zapojil do protinacistického odboje, byl velitelem odbojové organizace Jindra, známé též jako „sokolská odbojová organizace OSVO“.

V jeho bytě se scházeli odbojáři, mezi nimi i parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík. Za heydrichiády byl zatčen, stejně jako jeho žena Milka, která zemřela v plynové komoře. Pecháčka v Mauthausenu roztrhali služební psi.

Za svobodu vděčíme i sportovcům

Podobných příběhů je mnoho. Jak říká autor výstavy Michal Burian, člen rady České olympijské akademie, náš stát dluží za svou existenci z velké míry právě sportovcům. A proto si v roce, kdy si připomínáme velká výročí a osudové devítky, připomeňme i osudy těch, kteří nejen sportovali, ale také bojovali za to, abychom dnes žili ve svobodné zemi.

Výstava se koná za spolupráce městské části Praha 6 a Českého olympijského výboru.