Národní muzeum chce zaujmout již nejmladší návštěvnickou generaci a nebýt jen nudnou institucí se zaprášenými vitrínami. Proto je tu projekt Hravé muzeum, který zahrnuje různé programy a aktivity určené dětským návštěvníkům všech věkových kategorií.

Většina expozicí a výstav má dětské pracovní listy anebo komiksová čtení, pomocí kterých je nejmenší návštěvníci mohou poznávat, výstavy jsou obohaceny o interaktivní prvky, v budovách muzea jsou dětské koutky a hračky.

Co je v muzeu k vidění?

Přírodovědecké muzeum, během rekonstrukce hlavní budovy sídlící v Nové budově, nabízí hlavně zoologickou expozici nazvanou Archa Noemova, kde se představují především zástupci obratlovců. Expozice je uspořádána podle lokalit, kde zvířata žijí, návštěvníci poznají druhy vyskytující se v horských oblastech, v karibské džungli, ale také v mořských hlubinách. Velká pozornost je věnována ohroženým druhům. 

Krom stálé expozice je zde až do konce letošního roku instalována také výstava Světlo a život, která představuje spojitost mezi slunečním zářením a životem na naší planetě. Pomocí různých prostředí - od temných jeskyní po pouště - ukáže, jak se živé organismy adaptují na světlo.

Co naopak neuvidíte

Starší ročníky si z dětských návštěv přírodovědecké expozice Národního muzea nejspíš pamatují hlavně jednu věc – kostru plejtváka myšoka, zavěšenou u stropu muzea. Ta původně visela v první budově muzea, dnešním Náprstkově muzeu, kterému ji věnoval cestovatel Antonín Frič, bratr známějšího Vojtěcha.

Do nového muzea byla přemístěna v roce 1893 – a málem se tam nevešla, a tak přišla o pár ocasních obratlů. Měří totiž 22,5 metru a váží čtyři tuny. A protože se s ní těžko manipuluje, během rekonstrukce budovy Národního muzea se do Nové budovy na rozdíl od jiných exponátů nestěhovala.