Výstava Sluneční králové je výjimečným mezinárodním projektem, který vznikal několik let. Díky moderním multimediálním technologiím mohou lidé nahlédnout do nejstarších časů staroegyptské civilizace, do doby dávných stavitelů pyramid. K vidění je na tři sta vzácných předmětů egyptské historie, přičemž některé z nich může veřejnost vidět vůbec poprvé.

Podle pořadatelů ještě nikdy nebylo z Egypta zapůjčeno do zahraničí takové množství exponátů. Na výstavě jsou kromě artefaktů z Egyptského muzea v Káhiře a Velkého egyptského muzea v Gíze k vidění i exponáty z muzeí v Berlíně, Lipsku, Hannoveru, Heidelbergu, Hildesheimu a Frankfurtu nad Mohanem. K vidění jsou také předměty, které Národní muzeum získalo jako československý podíl na nálezech učiněných expedicí Univerzity Karlovy v Abúsíru.

Výstava nepředstavuje pouze osudy vládců starověké země na Nilu. Návštěvníci se podívají i do příslovečného stínu pyramid – nekrálovského Abúsíru. Abúsír k pohřbům staroegyptských elit sloužil mnohem dříve, než se stal královskou nekropolí. Vydají se tak na cestu od prvních pohřbů v době sjednocení Egypta okolo roku 3000 př. n. l. přes období stavitelů pyramid, imperiálního rozmachu egyptského státu v době Nové říše až po období cizích nadvlád nad Egyptem v průběhu 1. tisíciletí př. n. l. Audiovize umožní nahlédnout také do nevykradené hrobky velmože Lufay, která byla nalezena 18 metrů pod zemským povrchem.

Mimořádný úspěch

Loni výstavu zbrzdila jarní vlna pandemie koronaviru. Kvůli vládním opatřením byla expozice přístupná od září do prosince a za tu dobu ji vidělo více než 35 tisíc lidí. Původně měla skončit 7. února, Národní muzeum vyjednalo s egyptskými úřady její trvání do 6. června. Během jednoho dne ale bylo vyprodáno. Díky úspěšným jednáním si nakonec mohou návštěvníci vychutnat výstavu o několik měsíců déle.

Jedná se opravdu o mimořádný úspěch, protože se nám jednání se všemi partnery vydařilo již podruhé za sebou. Na tuto výstavu nám přišlo mnoho pozitivních ohlasů od návštěvníků, ale také nespočet žádostí o její prodloužení, takže věřím, že toto je skvělá zpráva pro všechny milovníky egyptské kultury,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Více o výstavě najdete zde.