„Co člověk nevymyslí, aby zranil či zabil.“ To je jeden z popisků nad exponáty ve vitrínách v areálu pražského Karlova. Právě tam můžete zjistit, jak se pyrotechnika vyvíjela a nahlédnout trochu pod pokličku této odvážné profese.

„Naskytuje se tak příležitost pro ty, které zajímá nejen to, k čemu pyrotechnika slouží, ale i to, jaké jsou samotné následky používání tohoto typu zbraně. Jedná se o rozmanitou přehlídku munice a pyrotechniky z různých období,“ popisují výstavu její pořadatelé.

Nevybuchlé exponáty

Mezi nejstarší exponáty výstavy patří dělostřelecké granáty, které pocházejí ještě z Rakousko-Uherska. Nachází se zde také zápalná letecká puma, jež byla shozena v období druhé světové války na území Brd. A je úplně celá, tedy vůbec neexplodovala.

„Pyrotechnici se musí hodně vzdělávat a učit se nové a nové věci, aby byli schopni s tou municí manipulovat tak, aby nedošlo k nějakému úrazu, případně k horšímu následku, a řádně vše zvládli a zlikvidovali tak, jak to má být," dodávají autoři výstavy.

Co když najdete munici?

Víte, jak se zachovat při nálezu munice nebo předmětu, který munici připomíná? Určitě zavolejte linku 158. S předmětem nemanipulujte za žádných okolností. Případně označte místo nálezu tak, pokud je to třeba v lese a bylo by to hůře dohledatelné, aby se později jednoduše našlo.

V případě, že je to v oblasti, kde se pohybují občané, zajistěte, aby do příjezdu policie na předmět nikdo nesahal nebo se při pohybu či průjezdu vozidla k předmětu nepřiblížil.

Práce policejních pyrotechniků je zajímavá, opatrnosti však není nikdy nazbyt.