Muzeum Bedřicha Smetany je specializovaná expozice Muzea české hudby a organizačně spadá pod Národní muzeum v Praze. Jeho budova patří k nejkrásnějším novorenesančním stavbám hlavního města a nejdete ji v sousedství Karlova mostu. Náleží ke komplexu budov dřívějších Staroměstských mlýnů.

Osobní věci skladatele

Expozice je zaměřena na život a dílo tohoto slavného skladatele. Do sbírky tak patří různé osobní věci, včetně klavíru, dobových dokumentů a dalších exponátů vztahujících se jak k životu Bedřicha Smetany, tak k jeho hudebnímu dílu.

Nevěsta prodaná do ciziny

Výstava Nevěsta prodaná do ciziny ukazuje nejpopulárnější českou operu – Prodanou nevěstu - a soustřeďuje se na nejvýznamnější místa, kde bylo dílo v historii uvedeno. Od jejího prvního provedení v cizině v Petrohradě v roce 1871 ještě za autorova života, přes její triumf ve Vídni roku 1892, nebo uvedení v New Yorku s Emou Destinnovou v roce 1909, až po její nejnovější nastudování.

Fotografie jsou vystaveny na deseti panelech a ve dvou vitrínách včetně divadelních cedulí, plakátů, pamětních stuh a alb. Nechybějí snímky slavných představitelů, především pěvkyň Emy Destinnové a Jarmily Novotné, které zpívaly Mařenku v New Yorku.

Nyní se můžete vydat po stopách této slavné opery i s odborným výkladem autorky Kateřiny Viktorové.