Cílem desátého ročníku Fotograf Festivalu je poskytnout ve vizuální kultuře prostor druhému (ve smyslu protějšku) a oživit dokumentární funkci média fotografie i pohyblivého obrazu.

Sabine Reinfeld

To také dokazují vystavované snímky Sabine Reinfeld v Ateliéru Josefa Sudka. Fotografka pracuje především performativně a s médii, jako jsou videoklipy či fotografie.

A podobně jako významný český fotograf pražských motivů, ateliérových aranžmá, zátiší, reportáže, krajiny i reklamy Josef Sudek, s určitou posedlostí i ona zkoumá téma reprodukce prostřednictvím zmíněné performativní fotografie.

Vrstvené negativy

A jak její díla vypadají? V projekci je několik vrstev fotografických negativů na sobě. Samotná autorka se na nich setkává se svým tělem jako objektem a zároveň dává nový život Sudkovu obrazovému archivu.

„Během precizně ztvárněných pohybových sekvencí, ve velmi vypjatých pozicích či excesivně opakovaných gestech navazuje na klasické prvky performativního umění a zhmotňuje fyzický akt jako prostředek obrazového ztvárnění,“ popisují dílo Sabiny Reinfeld kurátorky akce.

Tělo této umělkyně na snímcích konfrontuje, jedná a zprostředkovává. Sama to popisuje jako bitvu „extrémního narcismu s intenzitou věcí“.

Expozice je doplněna také jejími autoportréty, které byly vytvořeny právě v zahradách Ateliéru Josefa Sudka. Odkazuje tím k jeho fotografickým reprodukcím venkovních soch.