Výstava je rozdělena do tří částí, kdy první je vytvořena netradičně do barevného pozadí, tak aby se otevřela nová perspektiva unikátních děl a návštěvníci se mohli seznámit s původním barevným pojetím a zasazením skla do interiérů, jak měl autor v úmyslu.

Ve druhé části návštěvníci mohou zhlédnout rozmanitou rodinu objektů – vázy, mísy, karafy, skleničky, lustry, porcelánové hrnečky, misky, talíře, židle, křesla, stoly, skříně, knihovny, lampy či svícny, které mají svou vlastní existenci a svůj typický charakter.

Třetí část představuje prototypy váz a dalších nejcennějších skleněných objektů a také nákres vázy, kterou daroval Bořkovi Šípkovi k jeho 55. narozeninám Václav Havel. Bořek Šípek pracoval pro Pražský hrad jako sklářský výtvarník a hradní architekt. Sedm let poté Bořek Šípek vázu podle návrhu Václava Havla vyrobil v limitované kolekci sedmi kusů. Návštěvníci výstavy uvidí třetí vyrobený kus, který je na výstavu zapůjčený ze soukromé sbírky.

Bořek Šípek

(14. 6. 1949 – 13. 2. 2016)

Narodil se v Praze, po absolvování umělecké průmyslovky v roce 1968 emigroval, v Německu vystudoval architekturu, od roku 1983 žil v Amsterdamu, do Prahy se vrátil v roce 1989.

Jeho díla je možné nalézt v mnoha stálých sbírkách světových galerií a muzeí, mimo jiné v New Yorku, Amsterdamu, Paříži, Londýně, Tokiu. Jsou i v soukromých sbírkách - vlastní je například Mick Jagger, Bob Dylan, Karl Lagerfeld, Jean-Paul Gautier a další. Jeho návrhy využívají nejen italské značky (Driade, Alessi a jiné), ale také další světové firmy jako Leitner Interier Designer. Rosenthal či Sevres. Byl oceněn řadou mezinárodních cen a v roce 1991 byl jmenován Rytířem umění a literatury Francouzské republiky.