Pravidelné rozhlasové vysílání bylo v Československu zahájeno 18. května 1923 soukromou společností Radiojournal. Výstava připomíná významné rozhlasové osobnosti a události, program a hudbu v jednotlivých obdobích uplynulých let i překotný vývoj výrobní, přenosové a vysílací techniky.

Pamětní kousky z fondů Národního technického muzea doplněné výběrem z Českého rozhlasu návštěvníka provedou sedmi obdobími rozhlasové historie. Vystaveny jsou vzácné exponáty se sbírek NTM jako např. nově zrestaurovaný vysílač, typ SFR MD 50 francouzské provenience, spuštěný na počátku roku 1925 v pražských Strašnicích, který rozdával radost prvním posluchačům Československého rozhlasu. Mnohé předměty prezentované ve výstavě jsou dokladem technického vývoje, ale mají i hodnotu spojenou s historickými mezníky jako např. mixážní pult, od kterého v květnu 1945 znělo volání o pomoc.

Archivní nahrávky Českého rozhlasu se návštěvníkům zhmotní v žánrových posleších pod tzv. audio sprchami – sportovními okamžiky, politickými událostmi, dramatickou tvorbou nebo pohádkami pro děti. Další audia přes QR kód ozvučují dobové fotografie a doprovodné informace a další pořady si lze poslechnout při individuální procházce s vlastními sluchátky a aplikací mujRozhlas. Dvakrát za hodinu se celým prostorem výstavy rozezní rozhlasový obsah pro společný poslech, a ve speciální tmavé místnosti pak imerzivní zvukové aranžmá vystaví svět, kde se návštěvníkům zvuk zviditelní.

Dominantním prvkem sálu se stala datová socha sestavená na základě matematické vizualizace různorodých vztahů v rozhlase. Mezi vizuálními elementy nechybí světelné efekty, videoinstalace nebo originální výstavní grafika.

Dalším z neobyčejných exponátů pak je plně funkční vysílací pracoviště umístěné v budově muzea. Po dobu trvání výstavy se odtud plánují živá vysílání pořadů vybraných stanic Českého rozhlasu.

Více k výročí na stránkách Českého rozhlasu.