Pokud je vám blízký svět počítačů, určitě si nenechte ujít výstavu Česká stopa v historii výpočetní techniky. Je zaměřená na vývoj výpočetní techniky jak ve světě, tak i v Československu. Uvidíte například první československé počítače nebo výběr z tuzemských mikropočítačů z 80. let 20. století. Můžete si i vyzkoušet dobové počítačové hry a také se dozvíte, kde je česká stopa v oboru informačních technologií patrná i v současném světě.

Výstava Petr Tučný a (česká) designérská scéna je věnována 100. výročí narození této přední osobnosti československého průmyslového designu. Více než stovka exponátů pochází z rozsáhlé pozůstalosti Petra Tučného. Ve svých návrzích nářadí a nástrojů vycházel z posledních poznatků neurofyziologie a estetiky a také ovlivnil vývoj řady dopravních prostředků.

Do muzea můžete stále také zavítat například na výstavu Adolf Loos světoobčan nebo na výstavu Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte, která připomíná 90 let činnosti našeho nejznámějšího motocyklového výrobce vystavením pěti desítek motocyklů.

Otevřeny jsou dále všechny stálé expozice s výjimkou Uhelného a rudného dolu. V Dopravní hale mohou nyní návštěvníci obdivovat sportovní speciál Tatra T-815 „Puma“ - historicky nejúspěšnější český sportovní automobil všech dob. Posádka Karla Lopraise s ním třikrát vyhrála kategorii kamionů v nejtěžší automobilové soutěži světa Rallye Dakar a jednou obsadila druhé místo.

Více na www.ntm.cz