V pondělí 1. června se opět pro veřejnost otevřela hlavní budova Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze. Je tak možné navštívit výstavní prostor Galerie Věda a umění v přízemí. Aktuální expozice vás možná trochu překvapí.

Různé formy komunikace

Vědec, novinář, politik a první prezident Československa prostřednictvím networkingu. Tak se dá jednou větou vystihnout výstava, která ukazuje, jak Masaryk pracoval s informacemi. Přibližuje ho v různých formách komunikace. A naskýtá se otázka. Jakým způsobem by asi komunikoval v době sociálních sítí?

„Masaryka představujeme jako veřejně aktivního vědce, dnešními slovy bychom řekli influencera, který do mezinárodního povědomí vstupoval především prostřednictvím celospolečenských aktuálních kauz, k nimž se vyjadřoval,“ sdělil k výstavě Pavel Horák z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR.

Pracovní pult a „holubník“

Významným prvkem expozice je jeho pracovní pulpit jako metafora počítačové klávesnice či displeje telefonu. Jednotlivé panely a exponáty představují, jak Masaryk v různých časových momentech pracoval s informacemi – ať již z hlediska konspirační teorie, manipulace veřejným míněním, lobbingu, propagandy, komunikace prezidenta republiky či způsobu dorozumívání v rodině. Atraktivní námět tak vybízí ke srovnání se současností.

Další typický exponát je policový nábytek zvaný „holubník“. „Masaryk do něj tematicky řadil různé materiály a vozil jej s sebou po světě, podobně jako dnes převážíme notebook,“ vysvětlil spoluautor výstavy Martin Jemelka.

Moc médií

T. G. M. moc dobře věděl, jakou moc média mají. To si poprvé naplno uvědomil v roce 1886. Svými články vyvolal spor o pravost rukopisů, velkolepých padělků, které měly dokázat starobylost české kultury.

„Masaryk, který se zasazoval o vědecký přístup k Rukopisu královédvorskému a Rukopisu zelenohorskému, čelil odsouzení značné části českého tisku i veřejnosti. Jeho postoj braly jako útok na vydobyté národní pozice. Další útoky Masaryk zažil, když vyvracel konspirační teorie, jako poslanec říšské rady se pak zapojil do „informačních válek“, které výstava také reflektuje,“ objasňuje Martin Jemelka.

Expozice prezentuje Masaryka jako člověka, který obrovské množství času, osobního i pracovního, věnoval právě korespondenci. Na každém panelu uvidíte jeho komunikaci převedenou do prostředí dnešních sociálních sítí.