Objektivy Pražanů se tento rok zaměřily na Václavák a Příkopy, krásná místa, kde je neustále co fotit. Tradiční fotografické soutěže Dvě tváře Prahy 2020 se zúčastnili dospělí, mladí, děti, laici i profíci. Do jedenáctého ročníku bylo zasláno 720 snímků, nejvíc v historii celé soutěže.

Novinka soutěže

Letošní ročník zacílil i na mladší Pražany. „Vždyť oni jsou těmi, kteří by měli v budoucnu občanskou společnost v našem městě vést. Fotografování je zábavné, soutěž je motivující a pokud někdo z nich přijde s nějakým nápadem, rádi ho předáme do dospělácké diskuse, kterou vedeme se zástupci našeho sdružení,” sdělila k letošní novince v soutěži organizátorka Monika Vlková.

Václavák a okolí

Cílem akce je navíc vyvolat pomocí fotografie širší diskusi o aktuální podobě Václavského náměstí a jeho okolí. Fotka má, jako většina uměleckých děl, krásnou vlastnost v tom, že pro každého představuje něco jiného a každý si při pohledu na ni vybaví jinou vzpomínku.

„Naše soutěž chce zachytit pocity Pražanů, těch, kteří chovají Václavák v srdci. Často se pak skrze fotografie dozvíme i více než z běžné konverzace,” popisuje hlavní myšlenku Monika Vlková.

Vítězové

Hlavní cenu vyhrál Tom Řechtáček. Zachytil atmosféru oslav Nového roku 2020. V kategorii 7-11 let zvítězil s fotografií „Modrá je dobrá“ Kryštof Michálek a na prvním místě v kategorii 12-17 let se umístil Kilián Valdman se snímkem „Děravý jezdec“.