Díky výstavě tak ve virtuální realitě ožívá atraktivní část centra Prahy, která měla být navždy zapomenuta. Architekt Zdeněk Lukeš, který je odborným garantem projektu, zvolil pro tuto příležitost záměrně dnes už těžko představitelný prostor mezi Hlavním nádražím a Národním Muzeem. Na výstavě tak návštěvníci uvidí, jak vypadala dřívější noblesní Sadová třída s honosným parkem, kterou dnes nahradila Severojižní magistrála s nevábným parkem zvaným Sherwood.

„Sadová třída na rozhraní Nového Města a Královských Vinohrad patřila k reprezentativním pražským ulicím, kde vznikaly významné stavby. Bohužel některé byly koncem 60. let 20. století zbourány v souvislosti s budováním nejstarší části pražského metra a později i tzv. Severojižní magistrály. Jedním z nich byl například reprezentativní neorenesanční činžovní dům, projektovaný na sklonku devatenáctého století Antonínem Wiehlem a dekorovaný známým malířem Jakubem Schikanederem,“ vysvětluje dobovou situaci architekt Zdeněk Lukeš a dodává: „Z přívětivé a velkorysé ulice tak vznikla jakási dálnice v Praze, jež se stala současně i výraznou bariérou, oddělující čtvrti Nové Město a Vinohrady. Utrpěl i park Vrchlického sady, kdysi označovaný za nejkrásnější v Praze.“

„Lokalita mezi Hlavním nádražím a Národním muzeem byla na základě dobových plánů a stovek fotografií vymodelovaná pro potřeby virtuální reality a návštěvníci si mohou vybrané části ulice doslova projít, “ představuje podobu výstavy její ředitel Lukáš Nádvorník z agentury Media Park ze skupiny Media Bohemia.

Prezentace s virtuální realitou se odehrává v expu, kde je umístěné velké panoramatické plátno, které by návštěvníky mělo doslova vtáhnout do tehdejší podoby středu metropole. Před ním jsou umístěny VR pointy, kde mohou zájemci sledovat tehdejší podobu Sadové třídy prostřednictvím 3D brýlí.

Výstavu podpořilo hlavní město Praha jako součást akcí k předsednictví ČR v Radě EU. Hlavním partnerem je Hitrádio City a na projektu spolupracovala řada institucí: Národní památkový ústav, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Archív hl. m. Prahy, Muzeum města Prahy, ČTK, Národní zemědělské muzeum, Národní filmový archív a také projekt PRAHA 4D Milana Šimůnka.