Výstavu pořádá Nadace Mucha a Senát Parlamentu ČR, její ztvárnění navrhla světoznámá česká architekta Eva Jiřičná. Návštěvníkům prostřednictvím více než dvou stovek vybraných exponátů - maleb, soch, fotografii či reklamních předmětů z rodinné sbírky - přibližuje nejdůležitější etapy života celosvětově známého a uznávaného umělce, i to, jak se formovala jeho tvorba a myšlení. Od jeho dětství na jižní Moravě, přes studia v Paříži, přátelství s Paulem Gauguinem a Augustem Rodinem, život v Americe až po návrat do Československa a tvorbu jednoho z nejvýznamnějších uměleckých děl – Slovanské epopeje. Výstava představuje Muchu také jako filozofa, humanistu či mystika.

„Chceme ukázat mého dědečka nejen jako všestranného umělce, ale také jako Čecha, Evropana a světoobčana v tom nejlepším smyslu slova, který pevně věřil v to, že jedním ze základních úkolů umění je ‚ne bořit, ale stavět mosty‘. Tedy něco, co v dnešní době potřebujeme možná více než kdy předtím,“ řekl vnuk Alfonse Muchy a předseda Nadace Mucha John Mucha.

Alfons Maria Mucha (1860-1939) sehrál významnou roli při utváření estetiky francouzské secese na přelomu století. Jako poměrně neznámý umělec českého původu žijící v Paříži dosáhl Mucha okamžité slávy v prosinci roku 1894. Právě tehdy totiž přijal zakázku vytvořit plakát pro nejslavnější herečku té doby, Sarah Bernhardtovou. „Muchův styl“ vešel ve známost. Úspěch onoho prvního plakátu vedl ke smlouvě mezi Bernhardtovou a Muchou a v následujících letech jeho práce pro ni a pro ostatní zahrnovala kostýmy a jevištní dekorace, návrhy pro magazíny a obaly knih, šperky, nábytek a četné plakáty. Muchova umělecká díla ovlivňují i současné umělce, které jeho vizuální jazyk inspiruje. Stále aktuální vliv umělcova odkazu zrcadlí rock’n’rollové plakáty, a dokonce i filmy se superhrdiny a videohry.

Podrobné informace o výstavě jsou k dispozici na: www.mucha.eu