V Českém muzeu hudby na Malé Straně, které je součástí Národního muzea, se pořádají mimo stálých expozic také krátkodobé výstavy a pravidelné koncerty. A tentokrát muzeum uvede speciální koncert plný emocí, krásy, energie, hudby a tance. Nadčasovou choreografii Pavla Šmoka Po zarostlém chodníčku, která je volně inspirovaná Janáčkovou operou Její pastorkyňa, zatančí sólisté Pražského komorního baletu za doprovodu českého smyčcového kvarteta Zemlinsky Quartet.

Mrazivá tragédie

Šmokův dramatický příběh mladé dívky, ženy a lehkomyslného chasníka, postupně gradující v mrazivou tragédii, přesně vystihuje melancholickou náladu hudby, jež čerpá z melodiky moravských lidových písní.

Jako speciální host se představí špičkový klarinetista Igor Františák. Tento vynikající hudebník je mimo jiné také vysokoškolským pedagogem a ředitelem Svatováclavského hudebního festivalu.

Pavel Šmok

Autor choreografie, tanečník, autor baletních libret, šéf baletního souboru, pedagog, herec, režisér a dramaturg Pavel Šmok patřil mezi nejvýznamnější osobnosti, které zásadně ovlivnily českou taneční scénu. Jeho choreografie ztvárněná Pražským komorním baletem za doprovodu špičkové hudby bude zcela ojedinělým zážitkem. Určitě si jej nenechte ujít.