Malířský styl Jana Merty se formoval v polovině 80. let 20. století, kdy studoval na Akademii výtvarných umění a zažil první kontroverze s profesorským sborem. Tento umělec patří mezi vůdčí osobnosti české malby generace 80. let 20. století. Tehdy se jeho tvorba točila kolem zachycování solitérních předmětů, jakými byly například límec, dům, či houba.

Od předmětů k širší realitě

Po roce 1990 postupně tematiku solitérních předmětů opouští a přechází k širšímu zachycení a zpracování reálného světa.

Mertova tvorba je soustředěna na malbu (od miniaturních formátů po rozměrná plátna), věnuje se však i grafice a kresbě. Zcela mimořádně se také pouští do konceptuálních projektů, jakým byl například inzerát v novinách, v němž nabízel malování na zakázku.

Jan Merta je známý pomalou koncentrovanou tvorbou, a tak jeho díla nejsou snadno dostupná. O to zajímavější je každá z jeho výstav.

Kmenový autor

Tentokrát se tento umělec představí v glerii SVIT, za níž stojí galerista Michal Mánek. Ten ji nejprve provozoval v prvorepublikové vile v pražských Střešovicích, od loňska sídlí poblíž vinohradského Národního domu.

Galerie SVIT, která má podporu hlavního města Prahy, mapuje a představuje rozmanité podoby tuzemského i zahraničního současného umění. Napříč generacemi spolupracuje s mladými umělci i s klasiky. Jan Merta je jejím kmenovým autorem.

 

Podívejte se na webové stránky: www.svitpraha.org