Letohrádek královny Anny dal vybudovat na východním okraji Královské zahrady pro svoji manželku Annu Jagellonskou Ferdinand I. Dnes slouží pro výstavy výtvarného umění a uměleckého řemesla. Krásná renesanční stavba aktuálně hostí fascinující díla Ivana Bukovského.

Půlstoletí tvorby

Výstava je ohlédnutím za celým půlstoletím Bukovského tvorby, a to od jeho studií až po současnost. „Pro vnímavé mladé oči je bohatá tvůrcovým poutem k mytologii, barokně monumentální výpovědí o podstatě individuálního bytí, sugestivně zachycenou barvou na plátně. Umění, které „má člověka chytit za pačesy a protáhnout ho trním,“ řečeno Bukovského slovy,“ komentují expozici pořadatelé.

Bukovský byl ovlivněn renesanční a barokní malbou i Rembrandtem, italským civilismem a evropskou Novou figurací. Již jako student maloval obrazy s citem pro monumentální prostor. Těšit se tak můžete na desítky velkoplošných pláten.

Ivan Bukovský

Český malíř a filmový výtvarník a pedagog Ivan Bukovský maloval již od raného dětství. Absolvoval Výtvarnou školu Václava Holara a později AVU v Praze, ateliér prof. Jana Smetany. Na uměleckou scénu vstoupil na počátku 70. let minulého století. Je členem SVU Mánes a skupiny Lipany a Orbis pictus: Evropa.

Svými díly je zastoupen v předních veřejných sbírkách u nás, včetně Národní galerie. Také ve veřejných i soukromých sbírkách v Polsku, Německu, Rusku, Itálii, Jižní Koreji, Izraeli a USA. Jeho tvorba byla oceněná řadou cen doma i v zahraničí. Vystavuje již od roku 1976 a na svém kontě má úctyhodných 60 samostatných a kolektivních výstav doma i ve světě.